Ostra marynowana kapusta Kimchi to przysmak wywodzący się z kuchni azjatyckiej, a konkretnie z Korei, i cieszący się w Polsce rosnącą popularnością. Coraz więcej osób postanawia również przyrządzić kimchi samodzielnie.
Kimchi może służyć zarówno jako samodzielna przekąska prosto ze słoika, jak i jako dodatek do dań w azjatyckim stylu – wszelkiego rodzaju wrapów, naleśników, burgerów i potraw z makaronem czy z ryżem. Co będzie potrzebne do przygotowania koreańskiej marynowanej kapusty? Jak ją przyrządzić? Oraz jaka przyprawa do kimchi nada temu rarytasowi charakterystycznego smaku i aromatu?
Co zawiera kimchi i jak się je przyrządza?
Kimchi przyrządza się z kapusty pekińskiej, marchewki, rzodkwi oraz szczypiorku. Warzywa kroi się w drobne paski i wraz z kapustą oraz przyprawami uciska w szczelnie zamykanych pojemnikach. Marynowane warzywa przez pierwszą noc pozostawia się w temperaturze pokojowej, a po kolejnych 2 dniach spędzonych w lodówce kimchi nadaje się już do jedzenia. Mieszankę przypraw można skomponować samodzielnie, dowolnie manipulując poziomem ostrości, lub wybrać gotową przyprawę do kimchi.
Przyprawy do kimchi – jakich potrzebujemy?
Podstawowa przyprawa do kimchi i kluczowy składnik przysmaku to sproszkowana ostra papryka gochugaru. Jest ona także składnikiem wielu innych dań kuchni koreańskiej, a w codziennym gotowaniu sprawdzi się również jako zamiennik zwykłej ostrej papryki w proszku. Do pozostałych składników mieszanek przypraw dodawanych do kimchi należą sól, czosnek, imbir, cukier i ziarna białego sezamu. W składzie niektórych mieszanek występują także suszone krewetki. Wiele osób dodaje do kimchi również sos rybny oraz słodką paprykę.