Parówki dla dzieci na śniadanie. 3 sprawdzone propozycje podania!

pyszne parówki

Zdecydowana większość dzieci przepada za parówkami. Właśnie dlatego w wielu domach są one częstym posiłkiem na śniadanie. Oto 3 propozycje podania parówek, które przypadną do gustu nawet największemu niejadkowi!

1. Parówki z wody


To klasyka – gotowane w wodzie parówki są miękkie, aromatyczne. Doskonale komponują się z keczupem lub innym sosem. Mogą być podane z chlebem posmarowanym odrobiną masła, z plasterkiem żółtego sera oraz z sezonowymi warzywami, na przykład ogórkiem, papryką lub pomidorem.

Parówki z wody można łatwo przygotować już w parę minut – to sprawdzony pomysł na udane śniadanie dla dziecka!

2. Hot-dog z parówką


Zdrowy odpowiednik fast-foodu. Domowy hot-dog przygotowany z użyciem wysokiej jakości parówek oraz bułki z dużą liczbą dodatków to kolejna udana propozycja na smaczne śniadanie dla malucha.

Wystarczy tylko ugotować parówki w wodzie lub lekko podsmażyć na patelni, a potem umieścić je pojedynczo w rozciętych wzdłuż bułkach. Można dodać do nich drobno pokrojone warzywa, na przykład ogórek kiszony, ogórek świeży, pomidor, a z wierzchu polać keczupem. Bułkę można także umieścić na chwilę na grillu w piekarniku lub mikrofalówce, aby była chrupka.

3. Ośmiorniczki z parówek


Wykonanie parówkowych ośmiorniczek jest bardzo łatwe – takie oryginalne parówki na śniadanie kapitalnie prezentują się na talerzu!

Aby przygotować ośmiorniczki, należy naciąć parówki na krzyż od spodu, a potem ugotować w wodzie albo lekko podsmażyć na patelni. Na ośmiorniczkach można wykonać także buzie z keczupu.

Wybierz parówki dobrej jakości!


Nie wszystkie parówki dla dzieci, które dostępne są w sprzedaży, to dobry zakup. Aby mieć pewność, że maluch otrzymuje najwyższej jakości posiłek, warto zwrócić uwagę na listę składników znajdujących się na etykiecie.

Dobre parówki dla dzieci od producenta Tarczyński powinny posiadać jak największą ilość dobrej jakości mięsa, na przykład z szynki. Najlepiej, aby było to powyżej 90 proc. Należy unikać parówek z MOM! Także nie powinny one zawierać zbędnych dodatków, na przykład skórek, tłuszczu, białka sojowego, glutaminianu sodu, konserwantów, barwników.wykorzystany: