Zdrowa wędlina bez sztucznych dodatków. Po czym ją poznać?

wedlina deska przekasek

Nie każda wędlina na sklepowej półce jest dobrym zakupem. Warto czytać etykiety, ponieważ produkty te mogą zawierać wiele niepotrzebnych, a nawet szkodliwych dla zdrowia składników. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się jednak naturalne wędliny bez konserwantów. Co można znaleźć w ich składzie?

Jakościowe wędliny naturalne

Obecnie konsumenci coraz większy nacisk kładą na jakość produktów spożywczych i wybierają te, które są jak najbliżej natury. Nic dziwnego, ponieważ dla wielu z nas ważne jest zdrowie na długie lata, a według znanego przysłowia „jesteś tym, co jesz”, dieta odzwierciedla samopoczucie.

Przez długi czas osoby wybierające zdrowe produkty miały problemy ze znalezieniem dobrych wędlin. Te oferowane przez popularne marki najczęściej zawierały dużo szkodliwych składników – sztucznych konserwantów jak azotany i azotyny, wzmacniacze smaku, stabilizatory czy substancje zagęszczające. Wędlinom o takim składzie daleko do natury.

Na szczęście, na rynku dostępne są dzisiaj naturalne wędliny paczkowane, które stronią od szkodliwych dodatków i mogą zagościć w zbilansowanej, zróżnicowanej diecie dzieci i dorosłych.

Wędliny z dobrym składem

Szynka, kabanosy, filet z indyka i kurczaka, sucha krakowska – to tylko niektóre wędliny bez konserwantów dostępne obecnie na rynku. Produkowane tradycyjnymi metodami są wolne od niezdrowych związków.

Dobra wędlina nie powinna zawierać:

– sztucznych konserwantów jak azotan sodu (E251) czy azotyn sodu (E250)
– dodatkowych białek, na przykład białka sojowego
– wzmacniaczy smaku jak glutaminian monosodowy
– stabilizatorów, do których zaliczają się fosforany
– sztucznych barwników, aromatów

Wybrani producenci oferują również naturalne wędliny paczkowane bez glutenu i laktozy, dlatego są one bezpieczne dla osób z alergiami na te składniki.

Aby naturalne wędliny zachowały trwałość, stosuje się tradycyjne metody ich utrwalania jak suszenie, wędzenie, a także bezpieczne substancje konserwujące jak sól, cukier, przyprawy oraz witaminę C. Dzięki temu mają wyśmienity aromat i smak i są bezpiecznym uzupełnieniem diety.