Jak założyć cukiernię-porady prawne

Prowadzenie cukierni nie wymaga żadnych zezwoleń ani koncesji, jednym słowem każdy kto chce może prowadzić ten biznes i wcale nie musi być cukiernikiem, ba nawet nie musi umieć gotować, choć zawsze lepiej mieć dogłębną wiedzę na temat spraw w które inwestujemy swoje niemałe pieniądze.

Warto znać pewne procedury prawne służące do załatwienia niezbędnych do formalnego rozpoczęcia działalności gospodarczej, a w tym wypadku cukrowniczej.

Oto krok po kroku to co trzeba zrobić, by formalnościom stało się zadość -

1.Rejestracja działalności gospodarczej w Urzędzie Miasta lub Urzędzie Gminy .Rejestracja polega na wypełnieniu i złożeniu wniosku, bo tego typu działalność nie ma dodatkowych uwarunkowań.

2. Uzyskanie numeru REGON ( numer rejestracyjny krajowego rejestru podmiotów gospodarczych) .Numer REGON będzie niezbędny przy kontaktach z Urzędem Skarbowym oraz Zakładem Ubezpieczeń Społecznych, musi być również umieszczany na wszystkich firmowych drukach i pieczęciach.

3. Załatwienie numeru identyfikacji podatkowej we właściwym dla naszego miejsca  zamieszkania Urzędzie Skarbowym

4.Wybór formy opodatkowania( w Urzędzie Skarbowym ). Jest kilka form, które mamy do wyboru, najlepiej przed decyzją poradzić się doradcy podatkowego.

5.Złożenie deklaracji dotyczącej podatku VAT

6. Otwarcie rachunku bankowego – przy prowadzeniu działalności konto bankowe jest obowiązkowe

7.Zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego- płacenie składek ZUS jest obowiązkowe

Wybór lokalizacji cukierni jest bardzo istotny dla szansy powodzenia tego biznesu. Szukając czegoś odpowiedniego trzeba pamiętać o  warunkach jakie na warunki lokalowe nakłada Sanepid oraz Państwowa Inspekcja Pracy. Obie te instytucje państwowe musimy w odpowiednim czasie zawiadomić ( Sanepid 30 dni, Państwowa Inspekcja Pracy 14 dni ) i to one mają prawo kontrolować nasz biznes, naszych pracowników i mogą tez niestety nakładać na nas kary i mandaty. Dal naszego dobrze pojętego interesu lepiej odwiedzić te instytucje odpowiednio wcześniej i zapoznać się szczegółowo ze wszystkimi warunkami i przepisami, tak by potem działać zgodnie z nimi.

Finansowanie  to słowo klucz przy zakładaniu nowego biznesu. Zakładanie cukierni nie należy wprawdzie do  najbardziej kosztownych biznesów, ale na przykład samo podstawowe  wyposażenie cukierni to wydatek około 300 tysięcy złotych, więc raczej bez kredytu się nie obejdzie. Pamiętajmy jednak, aby przynajmniej w pierwszej fazie rozwoju firmy, nie zadłużać się zbytnio.

Banki dość chętnie udzielają kredytów na zakładanie cukierni ( jednym z warunków dobry biznesplan) , bo ten rodzaj działalności uchodzi za w miarę bezpieczny, ale warto też wykorzystać swoje i rodzinne oszczędności, lub  zainteresować się unijnym finansowaniem, które wprawdzie znaczy też mnóstwo formalności, ale przy dobrym projekcie możemy uzyskać na prawdę duże pieniądze.