Pasternak: niesłusznie zapomniane warzywo o wielkiej witaminowej mocy

Pasternak jest warzywem, które skrywa w sobie ogromne ilości witamin i minerałów. Niegdyś bardzo popularny, współcześnie raczej zapomniany, pasternak odzyskuje swoje miejsce na stołach wielu ludzi, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i korzystać z naturalnych produktów. Jak smakuje pasternak, jakie ma właściwości? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poniższym artykule.

Jak wygląda i smakuje pasternak?

Pasternak jest podobny do pietruszki, jednak w smaku zdecydowanie się od niej różni, jest bowiem słodkawy i bardzo delikatny. Z tego między innymi powodu można go spożywać bez dodatków. Ma też inne niż pietruszka liście. Liście pasternaku mają pod spodem delikatny meszek i są jaśniejsze niż liście pietruszki. Korzeń pasternaku jest większy od korzenia pietruszki.

Skąd pochodzi pasternak?

Pasternak był w Rzeczpospolitej bardzo popularny, zmieniło się to dopiero pod koniec osiemnastego wieku, kiedy to wyparł go ziemniak. W ten sposób pasternak został zapomniany na ponad dwieście lat. Trzeba jednak dodać, że ta roślina nie rosła pierwotnie na terenach dzisiejszej Polski. Jego naturalnym habitatem była Australia i Azja.

Właściwości odżywcze pasternaku

Pasternak jest bogaty w witaminę B1, poprawia koncentrację, pamięć i wpływa pozytywnie na ogólny dobrostan organizmu. W jego składzie znajduje się również witamina B2 i B6. Pierwsza usprawnia działanie układów nerwowego i odpornościowego. Druga sprawia, że paznokcie, włosy i skóra pozostają w świetnej kondycji.

Jak jeść pasternak?

Dawniej, zanim ziemniak wyparł to warzywo, pasternak z Planteon.pl był jedzony na przykład w postaci purée, ale współcześnie występuje najczęściej jako dodatek w sałatkach. Mogą go jeść dzieci i dorośli. Idealny do surówek, do zup, a także do ciast (używano go kiedyś do słodzenia).

Plastry pasternaku można z łatwością karmelizować, otrzymując tym samym bardzo zdrową i słodką przekąskę, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom, bez względu na ich wiek. Warto jeść pasternak, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale prawdziwie niezwykły smak!