Zdrowotne właściwości czarnuszki mielonej

Czarnuszka mimo swoich niewielkich kształtów zawiera w sobie mnóstwo pożywnych składników, które sprawiają, że już starożytni Egipcjanie doceniali pozytywny wpływ spożywania czarnuszki. Jakie są jej zalety oraz na co może nam pomóc?

Mnogość składników odżywczych

W małych ziarenkach czarnuszki mielonej znajdziemy prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zaliczamy do nich:

  • tymochinon;
  • kwasy tłuszczowe;
  • beta-karoten;
  • biotyna;
  • flawonoidy i sterole;
  • przeciwutleniacze.

Jak można łatwo zweryfikować, nawet niewielkie porcje dzienne czarnuszki sprawią, że nasz organizm zostanie wzmocniony przez wiele składników, które działają przeciwbólowo, a nawet przeciwnowotworowo. Regularne spożywanie czarnuszki może również wpłynąć na poprawę kondycji naszych włosów.

Na co pomaga czarnuszka mielona?

Wiemy już, że czarnuszka mielona może przynieść nam wiele dobrego. Na co dokładnie pomoże nam ta roślina?  Na czele stoi alergia, ponieważ czarnuszka działa antyhistaminowo. Poprawia również działanie układu krwionośnego (pomaga w walce z nadciśnieniem oraz anemią). W wielu przypadkach czarnuszka pomogła również w walce z depresją, ponieważ działają uspokajająca. Łatwo zatem wywnioskować, że spożywając czarnuszkę mieloną regularnie, możemy skutecznie ominąć najpopularniejsze schorzenia XXI wieku.

Czarnuszka mielona idealnie znajdzie swoje miejsce jako przyprawa do chlebów, potraw mięsnych, zup oraz sałatek. Doskonale komponuje się smakowo z tymiankiem oraz kolendrą, co sprawia, że nasze domowe obiady mogą stać się jeszcze pyszniejsze.